top of page

Veelheid vinden: maak een Done-Lijstje

Het nieuwe jaar is nu een paar weken 'oud'. Zo'n pril begin nodigt mij vaak uit om een 'bezinningsmoment' te maken. En in het kader van mijn passie en werk gaat dat al gauw over dit soort vragen: wat heb ik deze eerste weken van het jaar gedaan? En kan ik daar 'veelheid' in vinden?

Als je graag aan anderen laat zien hoe je veelheid kunt ont-dekken - overal - dan moet je dat allereerst zelf kunnen. Dus heb ik elke dag te oefenen: waar zie ik vooral problemen en schaarste? Klopt dat eigenlijk wel? Of laat ik me, zoals zovelen met mij, vooral leven door de gewoonte om vooral 'het probleem' te zien? En dus ook het 'tekort' dat daar automatisch uit voortkomt?

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik goed ben in 'problemen zien'. Daar was ik zacht gezegd niet altijd blij mee. Het was een hardnekkige gewoonte. Inmiddels ben ik ook blij met die hardnekkigheid, omdat ik ook daardoor 'de veelheid' steeds weer ontdek ;)

De kwaliteit van 'tekort zien'

Die kwaliteit van problemen en tekort zien, houdt me scherp. Elke dag leer ik zo weer meer over hoe een probleem alleen maar een probleem is, omdat ik dat ervan maak... En dan begint steeds ook het echte werk: pas op de plaats maken en veelheid speuren...

Terugkijkend op die eerste paar weken van het jaar, stond ik versteld van alles dat ik had gedaan. Dat deed me weer beseffen dat we waarschijnlijk allemaal geneigd zijn om vooral te zien wat we niet hebben gedaan. En wat we moeten (en hopelijk ook: willen) doen. Die nadrukkelijke aandacht voor wat je niet heb gedaan, is een vorm van wat ik noem 'tekortzoeken'.

Dit is de oefening die ik deed:

Pak een pen en papier)* en laat de afgelopen weken nog eens aan je voorbijkomen. Schrijf spontaan alles op wat in je opkomt (ga niet nadenken en wordt niet te gedetailleerd, zodat het niet gaat aanvoelen als 'huiswerk', dat is problemen maken ;)

Ik kwam tot het volgende 'done-lijstje':

 • nieuwe opdracht begonnen, waaronder; website gebouwd en content gegenereerd (en dus veel praten, afstemmen en overleggen)

 • op een nieuwe manier, in nieuwe situaties leren live streams maken

 • publicaties schrijven (research doen, interviews plannen, maken en uitwerken)

 • opdrachten uitzetten

 • zaken rondom wijziging rechtspersoon bedrijf onderzoeken en regelen

 • verhuizing van kantoorinventaris (omvang 50m3)

 • de nodige schoonmaakjes, boodschapjes, wasjes...

 • regelmatig quality time doorbrengen met dierbaren (waaronder veelvuldig knuffelen met Teun, de kater...)

)* of ga er even voor zitten met iemand die je na is, want als je tegen hem/haar aanpraat dan is hij/zij 'het papier'. Het gaat er vooral om dat je niet in je hoofd een opsomming geeft, maar dat je die ook uitschrijft of uitspreekt. Dan breng je je eigen ervaring 'naar buiten' en dat maakt het objectiever c.q. echter in je beleving.

En nu ik het allemaal weer opschrijf, sta ik opnieuw versteld. 't Geeft me dat 'heerlijke gevoel van veelheid'' (waar alleen maar meer veelheid uit kan ontstaan). En daardoor meteen ook veel meer begrip voor alles 'dat ik niet had gedaan'. Waardoor je dat 'probleem' opeens heel anders gaat zien.

Wie weet heb jij dezelfde neigingen en wil je graag tekorten zoeken. En wellicht helpt deze oefening bij het ook eens van een andere kant gaan zien. Het leven wordt er gegarandeerd Rijker van.

Succes!

Laatste bericht
Recente berichten
Overzicht berichten
Zoeken via labels (tags)
Meedoen, meelezen, meeschrijven
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page