top of page
Cat&Mouse-ferry11-morgueF_edited.jpg

DierenRijkdom

 

Zowel mensen als organisaties worden vaak geleefd door 'sociale scripts'. Daarom kan het zinnig zijn om niet alleen te werken met de individuele mensen in een organisatie, maar te beginnen met 'het organisatiescript'. Voldoet dat nog aan de dingen die je je wenst? De doelen die je wilt bereiken? De visie waarvan je denkt dat de wereld die met je zou moeten delen? 

 

Juist als een organisatie zich bezighoudt met de minder mooie kanten van een samenleving, zoals in dit voorbeeld het verminderen van dierenleed, zie je vaak dat het 'organisatiescript' gaat over 'tekort' en 'schaarste'. De vraag is of je daarmee de meest effectieve manier inzet om je te doelen te halen: meer geld, meer vrijwilligers en - vanuit een groeiend draagvlak in de samenleving - structureel minder leed.

 

Een snelle manier van die vragen onderzoeken is kijken naar het 'organisatiescript'. Je doet dat bij voorkeur zo dat je  niet direct je huidige manier van organiseren of werken overhoop hoeft te halen, maar dat je de dingen die je toch al doet net even anders bekijkt. Dat is veelheid vinden in de dingen die je doet, door de dingen die je doet anders te framen.

In het script dat je hier kunt bekijken, wordt dat als het goed is meteen duidelijk.

 

Zo'n script is het begin voor een hele organisatie om de drijfveren van waaruit iedereen aan de slag is (weer eens) onder de loep te nemen. En dan kom je vanzelf ook uit op de individuele 'sociale scripts' die misschien eens zinnig waren. Maar waarvan je je af kunt vragen of dat nog steeds zo is. Dat is het begin van een 'scriptproces'; het zien van iets nieuws, uitproberen en zo oefenen met een nieuw script (= ander gedrag).

 

Overzicht producten & diensten

bottom of page